top of page

Jsou Kegelovy cviky na pánevní dno škodlivé?

Aktualizováno: 18. 8.

Existuje mnoho článků popisujících, jak provádět Kegelovy cviky (nebo zkráceně „Kegels“), a ještě více těch, které vyzdvihují jejich přínosy. Pokud se ale podíváme trochu hlouběji, najdeme i hlasy nesouhlasu. Tento článek se zaměřuje na klinický výzkum a odpovídá na dvě klíčové otázky: Fungují Kegels? A mohou být Kegels škodlivé?


Cviky na posílení pánevního dna, známé jako Kegelovy cviky, se staly velmi populárními a často zmiňovanými cviky v oblasti ženského zdraví, a v poslední době i zdraví mužů – a to z dobrého důvodu. Poruchy pánevního dna, jako je inkontinence, prolaps, pánevní bolest, bolest při pohlavním styku a další, jsou překvapivě časté. Funkční pánevní dno pomáhá předcházet vzniku těchto poruch.

Velký bonus, který Kegels mají, je, že se jedná o nenápadné cviky, které lze provádět téměř kdekoli. Takže bychom je měli dělat všichni?


Krátká odpověď zní: ne!.



Jsou Kegelovy cviky škodlivé?


Kegelovy cviky na pánevní dno mohou být škodlivé pro některé lidi. Program cvičení pánevního dna zahrnující Kegelovy cviky může pomoci léčit a předcházet celé řadě poruch pánevního dna, ALE účinnost Kegelů závisí na vašem základním fyziologickém problému. Pro některé lidi Kegels zhorší příznaky nebo předurčí k rozvoji poruchy pánevního dna.



Proč mohou být Kegelovy cviky na pánevní dno pro vás špatné


Váš problém nemusí být slabost, ale nadměrná aktivita. Jak víte, že byste měli dělat Kegels? Jak víte, že potřebujete vůbec posilovat svaly pánevního dna? Je pravda, že dysfunkce pánevního dna je často výsledkem svalové slabosti nebo zranění/porodu, ale ne vždy. Dysfunkce pánevního dna je také velmi častá u instruktorů cvičení a elitních sportovců – a často ne kvůli svalové slabosti. Mnoho lidí trpících dysfunkcí pánevního dna mylně věří, že jejich problém je slabost („hypotonie“), když příčina jejich příznaků je nadměrná aktivita pánevního dna („hypertonie“). Nadměrně aktivní pánevní dno je takové, které je „zapnuté“ nebo kontrahované příliš často. Tato bazální svalová aktivita snižuje vytrvalost svalů pánevního dna a jejich schopnost kontrahovat, když je to potřeba. Pokud máte nadměrně aktivní pánevní dno, Kegel pravděpodobně zhorší vaše příznaky nebo předurčí k rozvoji příznaků, pokud jste aktuálně asymptomatičtí. V tomto případě jsou Kegels „špatné“ a rehabilitace by měla být zaměřena na relaxaci svalů a obnovení správného napětí.



Můžete provádět Kegels nesprávně až do bodu škodlivosti


Jak jsme viděli výše, může být obtížné naučit se správnou techniku Kegelů, zejména pro ty s dysfunkcí pánevního dna. Jedna klasická studie zjistila, že 50 % žen ve své studijní skupině, kterým byla poskytnuta jednoduchá ústní nebo písemná instrukce, mohlo provádět správně Kegelovy cviky, zatímco u 25 % bylo zjištěno, že provádějí Kegels způsobem, který „by mohl potenciálně podporovat inkontinenci“.





Jak poznáte, zda jsou Kegels pro vás špatné?


Stanovení, zda jsou Kegels pro vás špatné, vyžaduje odborné posouzení stavu svalů pánevního dna, takže těžko to můžete zjistit sami. Nicméně existují některé běžné příznaky nadměrné aktivity pánevního dna, na které si můžete dát pozor, ale mějte na paměti, že tyto příznaky jsou sdílené i jinými poruchami pánevního dna:


  • Bolest v dolní části zad nebo v pánevní oblasti, včetně boků, genitálií a konečníku.


  • Problémy s močením, jako je časté nutkání, velká urgence, přerušení proudu moči, neschopnost úplně se vyprázdnit, bolest při močení atd.


  • Únik moči při provádění sportovních aktivit, vysoce intenzivního cvičení a podobně.



Pokud jste prováděli Kegels a vaše příznaky se nezlepšily (nebo se zhoršily), měli byste zvážit možnost, že Kegels nemusí být pro vás správným cvičením, nebo mohou být dokonce škodlivé.



Hypopresivní metoda a propojení bránice a pánevního dna


Hypopresivní metoda je alternativou k tradičním Kegelovým cvikům, která se zaměřuje na propojení dechu, držení těla a aktivaci hlubokých stabilizačních svalů, včetně pánevního dna. Hypopresivní cvičení se provádí v různých pozicích, při kterých se vědomě snižuje tlak v břišní dutině. Tato metoda je zvláště účinná při rehabilitaci pánevního dna po porodu nebo při problémech způsobených hypertonicitou, protože místo dalšího posilování svalů se zaměřuje na jejich relaxaci a správnou funkci.



Propojení mezi bránicí a pánevním dnem hraje klíčovou roli v této metodě. Bránice, hlavní dýchací sval, a pánevní dno spolupracují při každém dechu – při nádechu se bránice stahuje směrem dolů a pánevní dno se jemně uvolňuje, při výdechu se bránice zvedá a pánevní dno se aktivuje. Správná synchronizace tohoto pohybu je klíčem k udržení zdraví pánevního dna a stabilizaci celého trupu.



Fascie, které jsou pojivovými tkáněmi obklopujícími svaly a orgány, hrají také

významnou roli ve stabilizaci a podpoře těla. Fasciální sítě propojují bránici, pánevní dno a další části těla, včetně břišních svalů a orgánů jako močový měchýř. Hypopresivní cvičení pomáhají zlepšovat elasticitu fascií a zvyšovat jejich schopnost přenášet sílu mezi jednotlivými částmi těla.



Závěr


Kegelovy cviky mohou být prospěšné pro mnoho lidí, ale nejsou univerzálním řešením pro všechny problémy pánevního dna. Pokud trpíte hypertonicitou nebo jinými problémy pánevního dna, může být pro vás vhodnější zaměřit se na techniky relaxace a správné funkce, jako je hypopresivní metoda. Je důležité konzultovat svůj stav s odborníkem, který vám může pomoci najít nejvhodnější přístup k rehabilitaci vašeho pánevního dna.



Více info o hypopresivní metodě: www.fitbelly.cz





101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page