top of page

Revoluční cvičení po porodu - objevte hypopresivní metodu

Aktualizováno: 11. 8.



Hypopresivní metoda je posturální a dechové cvičení, které využívá dechových pauz, během kterých se snižuje nitrobřišní tlak a dochází k nedobrovolným kontrakcím vnitřních svalů břišních a pánevního dna. Orgány v malé pánvi jsou podtlakem vytahovány nahoru, což má blahodárný vliv na všechny typy prolapsů. Pravidelným cvičením dochází ke snížení napětí bránice, ale zároveň ke zvýšení svalového tonusu vnitřních svalů břišních a svalů pánevního dna. Výsledkem je užší a aktivnější pas bez úmyslného zatahování nebo zatínání. Skvěle se tak hodí na cvičení po porodu.



Hypresivní cvičení nejsou novinkou. Historicky se v praxi jógy již tisíce let používá hypopresivní manévr zvaný Uddiyana Bhandha, který je využíván pro účely, jako je mobilizace viscerálních orgánů, posilování respiračních svalů a mobilita bránice.



Výzkumy ukazují, že Uddiyana bandha zvyšuje aktivaci příčného břišního svalu a snižuje tlak v tlustém střevě.


Koncem 70. let byla hypopresivní technika adoptována kulturisty, nejznáměji Arnoldem Schwarzeneggerem, a přejmenována na „abdominální vakuum“.


Kulturisté tuto techniku používali při pózování, aby vizuálně zmenšili obvod pasu a současně zdůraznili své hrudní svaly.

Moderní hypopresivní metoda byla vyvinuta v 80. letech 20. století v Evropě

Dr. Marcelem Caufriezem, specificky jako technika pro zotavení po porodu pro ženy trpící prolapsy pánevních orgánů a inkontinencí.


V odborné literatuře se můžete setkat s termínem hypopresivní gymnastika, když se odkazuje na hypopresivní cvičení vyvinutá v této době.




Hypopresivní apnoe je charakteristickým rysem hypopresivního cvičení, během kterého po úplném výdechu dojde k zadržení dechu, uzavření glotisu a použití mezižeberních a serratusových svalů k vytvoření inspiračního pohybu hrudního koše, zatímco přímý břišní sval zůstává uvolněný. Tato změna tlaku v hrudníku způsobuje "zvednutí" uvolněné bránice a snižuje tlak v břišní a pánevní dutině.




Co se prokazatelně děje během hypopresivní metody?​


  • Vytažení orgánů v malé pánvi vzhůru

Latorre, G., a kol. (2011) prokázali pomocí ultrazvuku, že pánevní orgány se během apnoe "zvedají", přičemž se úhel vytvořený mezi dělohou a vaginou mění z 31 na 45 stupňů.

Stejná studie zjistila, že úhel vytvořený mezi močovou trubicí a stěnou vagíny se zvětšuje, což je ve skutečnosti způsobeno zvednutím močového měchýře při hypopresivní apnoe.






  • Svalová aktivita


Latorre a kol. (2011) a Navarro a kol. (2017) prokázali pomocí ultrazvuku, že svaly pánevního dna (mm. levator ani) dosahují zvednutí, nebo "výtahu", bez úmyslné svalové kontrakce během hypopresivní apnoe.





Navíc další výzkumníci zjistili zvýšenou aktivaci svalů v hlubokých břišních svalech během apnoe. Paterna, C. & Rial, T. (2016) zjistili zvýšenou aktivitu svalu příčného a Navarro a kol. (2017) a Ithamar a kol. (2017) zjistili významně zvýšenou aktivaci nejen svalu příčného, ale také vnitřního šikmého svalu během hypopresivní apnoe.







Skvělé cvičení po porodu


Při hypopresivní apnoe se pánevní orgány a svaly zvedají, tlak se snižuje a aktivita svalů CORE se zvyšuje. To vše se děje nepřímo díky zvednutí bránice a souvisejícímu snížení tlaku v pánevní a břišní dutině. Wow. Hypopresivní cvičení doslova převrátilo práci Dr. Kegela vzhůru nohama a řeší dysfunkci pánevního dna shora místo zdola!




Začněte se změnou již dnes!


Zdá se vám to neuvěřitelné! Pokud jste nadšeni tak jako my, ozvěte se některé lektorce a začněte cvičit ještě dnes!


Jako lektorka hypopresivní metody od roku 2012 vám mohu říci, že říkat ženám "prostě dělejte Kegely" není vždy ideální řešení. Měla jsem velké množství pacientek, kterým klasický trénink svalů pánevního dna nepomáhal. Moje klientky s prolapsem pánevních orgánů prostě neviděly výsledky, které chtěly, při tradičních Kegelových cvičeních.


Výzkumy ukazují, že hypopresivní metoda zvedá pánevní orgány a svaly pánevního dna, a zároveň automaticky aktivuje hluboké svaly břišní. Mohla by být hypopresivní metoda tím zázračným řešením, na které ženy čekaly 70 let?




Není to zázračná pilulka, ale klíčový nástroj


Realita je taková, že hypopresivní metoda není univerzálním řešením. Během apnoe (nebo jakéhokoli zadržování dechu, jako je například plavání pod vodou) dochází ke složité interakci mezi plícemi a srdcem, což vede ke změnám srdeční frekvence, krevního tlaku a srdečního výdeje.


Tyto změny jsou fyziologicky normální a dobře tolerované u zdravého člověka. Ale úmyslné změny krevního tlaku a srdečního výdeje u lidí s hypertenzí nebo CHOPN není nejlepší nápad.


Zjistila jsem však, že hypopresivní metoda je skvělou volbou pro mé zdravé pacientky s prolapsem pánevních orgánů. Mám velmi pozitivní zpětnou vazbu od klientek, které zaznamenávají snížení stupně prolapsu, méně pocitů tlaku a nepohodlí a lepší činnost střev.


A to dává smysl, že? Neměly by ženy s prolapsem těžit z možnosti léčby, která orgány "vytahuje" nahoru?


Neříkám, že hypopresivní metoda by měla být jedinou léčebnou metodou namísto cvičení svalů pánevního dna. Cvičení svalů pánevního dna (posilování nebo uvolňování, jak je indikováno) zůstávají zlatým standardem pro léčbu dysfunkcí. Ale nedává smysl přidat hypopresivní metodu do léčebného plánu?


Myslím, že ano!




POUŽITÁ LITERATURA



1) Caufriez, M., Fernandez, JC., & Heimann, A. (2007). Comparison Between Abdominal Pressure Variations in Acoustic and Aerial Environment During Four Hypopressive Gymnastic Exercises. Rev Iberoam Fisioter Kinesol, 10(1), 12-23.


2) Bellido-Fernandez, L., et al. (2018). Effectiveness of Massage Therapy and Adominal Hypopressive Gymnastics in Nonspecific Chronic Low Back Pain: A Randomized Controlled Pilot Study. Journal of Evidence-Based Complimentary & Alternative Medicine, doi.org/10.1155/2018/3684194


3) Ithamar et al. (2017). Abdominal and Pelvic Floor Electromyographic Analysis During Abdominal Hypopressive Gymnastics. Journal of Bodywork & Movement Therapies. doi.10.1016/j.jbmt.2017.06.011.


4) Latorre, G., Seleme, M., Resende, A.P., Stupp, L., y Berghmens, B. (2011). Hypopressive gymnastics: evidence for an alternative traning for women with local proprioceptive deficit of the pelvic floor muscles. Fisioterapia Brasil, 12(6), 436-466.


5) Navarro et al., (2017). Muscle Response During a Hypopressive Exercise After Pelvic Floor Physiotherapy: Assessment With Transabdominal Ultrasound. Fisioterapia 39(5): 187-194.


6) Paterna, C. & Rial, T. (2016). Puede ser el entrenamiento hipopresivo una alternativa de ejercicio para le reeducacion abdomino-pelvica? Il Congreso Fisioterapia del Movimiento.

513 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page